SIPPE: sosiaalista ilottelua, porukalla positiivisuutta elämään!

Dea ja Arja lähettävät kännykällä kuvia turkulaisen taloyhtiön kerhohuoneesta, kun ravitsemus-teemaisilla Sippe-kutsuilla on hulvaton meno päällä. Leo johtaa innokasta eläkeläisjoukkoa maailmanympärysmatkalle turvallisesti kotisohvalla musiikin säestyksellä. Anna-Liisa kertoo kutsuilleen osallistuneen 80 ikäihmistä. Mitä ihmettä on tapahtumassa? Mikä saa ihmiset eri puolilta Suomea juttelemaan vieraisiin pöytiin ja taloyhtiöiden kerhohuoneet täyttymään iloisista eläkeikäisistä? Kysytäänpäs Sippeiltä itseltään: miksi on niin hienoa olla Sippe?

Sippe-vapaaehtoinen Arja toteaa, että ”tämä on kyllä just se tapa tehdä vapaaehtoistyötä, jota mä haluan tehdä.” Yksi syy Sippen vetovoimaan onkin se, että se on uudenlaista vapaaehtoistoimintaa, jossa voi käyttää omaa ainutlaatuista osaamistaan. ”Jos on joku intohimo johonkin, ja yleensähän ihmiset haluavat jakaa sellaista mistä ne itse nauttii.” kuvaa Sippe-vapaaehtoinen Mirja. Vapaaehtoistoiminnankin pitää uudistua ja tarjota ihmisille merkityksellisyyden kokemuksia.

Sippessä on vetovoimaa

Toiminnan perusidea on, että kuka tahansa voi kutsua koulutetun Sippe-esittelijän kotiinsa tai yleiseen tilaan pitämään ikäihmisille suunnatut maksuttomat hyvinvointikutsut. Noin tunnin mittaisten kutsujen teemana voi olla mm. ravitsemus, uni, luonto, muistelu, sosiaalisuus, liikunta, kirjallisuus, kuvataide, valokuvat tai musiikki.

60+ on juuri paras ikä lähteä sippeilemään. Yläikärajaa ei ole ja Sippe vain paranee vanhetessaan. Sippeilemällä elämänsä voi kokea merkitykselliseksi myös työvuosien jälkeen. Jokainen voi tuoda Sippeen mukanaan parhaat palansa ja löytää myös uusia osaamisalueita. Eläkeikäinen, vapaaehtoinen esittelijä toimii kutsuilla tavallisen ihmisen taidoin, ammentaen omasta osaamisestaan ja kokemuksistaan, kuitenkin pohjaten keskustelun näyttöön perustuvaan tietoon hyvinvoinnista. Tiedon esittelijät saavat kutsuja varten koostetuista koulutuspaketeista, joita käytetään vapaaehtoisten koulutuksessa. Sippe-esittelijöille tämä on keikkamuotoista vapaaehtoistyötä ja siksi muodoltaan erittäin joustavaa.

Liikuntateemaisilla kotikutsuilla Sippemme Kirsti, yleisurheilun veteraani-ikäisten moninkertainen maailmanmestari, kysyy, miten saa 10 senttiä helposti pois vyötäröltä? ”Voi ei, taasko niitä pikadieettejä!”, ajattelee osallistuja. Mutta ehei! Kirstipä laittaakin 10 sentin kolikon vyötärölleen ja pompsauttaa sen ilmaan. Niin se hävisi tuosta vaan! Nauretaan yhdessä. Kutsuilla saamme vinkkejä hyvinvointiin ja faktatietoa huumorilla höystettynä ikäiseltämme.

Suomi täynnä Sippejä

Sippe-toiminta on aktiivista Turussa Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n koordinoimana ja Kaarinassa Kansalaistoiminnan keskus Puntarissa. Sippe-projekti on osana STEA:n rahoittamaa Elämänote-ohjelmaa ja nyt tavoitteena on levittää Sippe-toimintaa valtakunnallisesti. Hankkeen aikana tavoittelemme yli kymmentä uutta paikkakuntaa mukaan Sippeen. Kohta koko Suomi on täynnä Sippejä ja heillä on vauhti päällä!

 

Kaikki artikkelit >>

Uutta ja erilaista vapaaehtoistoimintaa – Sippe villitsee!

Lue lisää

Kahvikutsutkin voivat jarruttaa terveysmenojen kasvua – ikäihmisiä yritetään pitää vireinä pitkään

Lue lisää

Turun ammattikorkeakoulun yamk-opiskelijan kehittämistyössä arvioitiin Sippe-hyvinvointikutsuja haastattelemalla vapaaehtoisia esittelijöitä (n=2), kutsujen järjestäjiä (n=2) sekä kutsujen koordinoijia...

Lue lisää